Dnia 11 stycznia 2017 roku w Instytucie Pedagogiczno-Językowym PWSZ w Elblągu odbył się otwarty wykład pt. Social Media. Media społecznościowe jako źródło przekazu informacji o Tobie, firmie, szkole” dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych zainteresowanych tematyką mediów tradycyjnych i społecznościowych. Celem wykładu było nie tylko przybliżenie merytorycznych zagadnień związanych z kreowaniem wizerunku i zasadami obowiązującymi w Social media, ale także przedstawienie młodzieży oferty edukacyjnej uczelni, a szczególnie Instytutu Językowo-Pedagogicznego.
Członkowie Stowarzyszenia AWA zapoznali młodzież z głównymi kanałami kreowania wizerunku, rodzajami influencerów, zasadami obowiązującymi w prowadzeniu profili prywatnych i firmowych. Pan Mateusz Paradowski przybliżył młodzieży techniczne aspekty możliwości zwiększenia aktywności kont w mediach społecznościowych oraz zasady bezpieczeństwa, a pani Agnieszka Kondraczuk przedstawiła główne trendy Social media na 2017 rok.
Młodzież miała również możliwość zapoznać się z zasadami tworzenia materiałów promocyjnych szkoły i obejrzała spot reklamowy PWSZ. Prelegenci przybliżyli aspekty działania TVPWSZ. Ciekawostką dla uczestników wykładu okazały się Wiadomości Uczelniane